Birecik Ziraat Odası

Birecik Ziraat Odası > Haberler > Çiftçi toplantıları

Çiftçi toplantıları

Odamız Yönetim kurulu Başkanımız Abdulcelil ARICI nın talimatları gereği yeni yıl da mahalle toplantıları ve sahada bilinçlendirme toplantılarına başladık. Oda gelenek Sekreteri İbrahim Bozkurt ve Oda Tarımsal Yayım ve Danışmanlık biriminden Ziraat Mühendisi Zeliha Hocahan koordinatörlüğünüzde Akarçay, Karakız, Bilekli, Göktepe, mahalleleri ve mezralarında Antep fıstığı hastalıkları ve çözüm yolları üzerine yılın ilk çalışmasını gerçekleştirdik. Ziraat Mühendisimiz Zeliha Hocahan'ın Toplantılarda Yaptığı konuşmada Özetle şunları söyledi :

ANTEPFISTIĞI DİPKURDU( CAPNODİS CARİOSA PALL.)

Erginleri siyah renkli, gri veya beyaz desenlidir. Dişiler erkeklerden daha büyüktür.

Yumurtadan yeni çıkan larva 2.4-3.1 mm, son dönem larva ise 60-80 mm boyundadır. Pupaları 12-16 mm eninde ve 30-40 mm boyunda olup oval şekildedir.

Yumurtalarını tek tek, 5-10’luk veya gruplar halinde ağaç gövdesinde kök boğazına yakın çatlaklara, kabuk aralarına, aşı gözlerine bırakırlar. Köklerde beslenerek olgunlaşan larvalar, kök boğazında pupa olurlar. Ergin çıkışları Temmuz ayında başlar Kasım ayının sonuna kadar devam eder. Kışı korunaklı yerlerde ergin halde veya ağaç köklerinde larva halinde geçirirler. Kışlayan erginler Mayıs ayında o yılın erginleri ise Temmuz- Ağustos aylarında yumurtalarını bırakır.

Erginler aşı gözlerini ve yaprak ayasını yiyerek, sürgünleri kemirerek beslenirler. Yeni yapılan aşıya zarar verdiklerinden aşı tutmasını engellerler. Esas zararı larvalar verir. Bunlar kökün kabuk kısmının altındaki kambiyom dokusu ile beslenerek ağacın iletim demetlerine zarar vererek ağaçların kurumalarına neden olurlar.